Ναζισμός

"Συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ" - Η επιζώσα του Ολοκαυτώματος συναντά τον πρώην φρουρό της στο Άουσβιτς

Η Eva Mozes Kor, επιζώσα του Ολοκαυτώματος, αγκαλιάζει τον πρώην φρουρό των SS, Oskar Groening, κατά τη διάρκεια της δίκης του στη Γερμανία. Photo: EPA/Markus Goldbach

Με αποφασιστικότητα και  χιούμορ, η Αμερικανίδα που δεν δείχνει την ηλικία της, μιλάει σχεδόν ακατάπαυστα. Μόνο όταν κινείται, φανερώνονται η ασθενικότητά της και τα σημάδια που κουβαλάει στο σώμα της από την εποχή που έζησε στο Άουσβιτζ. Την ερώτηση του πώς μπορεί να συγχωρήσει αυτό που για κάποιους είναι ασυγχώρητο, της την απευθύνουν πολύ συχνά, και την απαντά πάντα με μία ερώτηση: «δεν έχω το δικαίωμα να ελευθερωθώ από αυτό που μου έκαναν οι ναζιστές;»

Ο άντρας που αρνήθηκε να χαιρετήσει ναζιστικά

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στο Αμβούργο στις 13 Ιούνιου του 1936, στον εορτασμό για την καθέλκυση ενός εκπαιδευτικού σκάφους. Μέσα στον κύκλο ένας άνθρωπος που αρνείται να χαιρετήσει ναζιστικά. Το 1933 ο ναζιστικός χαιρετισμός είχε καταστεί υποχρεωτικός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ,από τον υπουργό Εσωτερικών του τρίτου Ράιχ Wilhelm Frick, και υποδήλωνε την λατρεία προς το πρόσωπο του Χίτλερ.

«Άγνωστο» ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ για τα ναζιστικά στρατόπεδα

Ένα ντοκιμαντέρ που δεν έχει προβληθεί ποτέ με θέμα την απελευθέρωση των κρατούμενων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945, το οποίο σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, αναμένεται να βγει για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη του 2014.

Λογοκρισία κατά των Ναζί

Στη Γερμανία η έννοια «ακροδεξιά» προβληματίζει, ενεργοποιεί, διερευνάται. Μολονότι βαρύνονται με το «προπατορικό στίγμα» οι Γερμανοί δεν αντιμετωπίζουν το θέμα ως ταμπού, ούτε θεωρούν ότι η δημοκρατία συνεπάγεται αδιαφορία. Υπερασπίζονται το δημοκρατικό τους πλαίσιο και απομονώνουν τις πηγές που επιδιώκουν να δηλητηριάσουν την κοινωνία με κηρύγματα μίσους. (Στα καθ’ ημάς, τα κηρύγματα μίσους προστατεύονται από την «ελευθερία της έκφρασης»…).