18 Δεκεμβρίου 2014 - Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες

Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η μετανάστευση υπήρξε μια θαραλλέα έκφραση της επιθυμίας του ατόμου να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Σήμερα, η παγκοσμιοποίηση μαζί με την πρόοδο της επικοινωνίας και των μεταφορών, έχουν αυξήσει τον αριθμό όσων έχουν την επιθυμία και τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε άλλα μέρη.

Η νέα αυτή εποχή έχει δημιουργήσει προσκλήσεις και ευκαιρίες για τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. 'Εχει επίσης υπογραμμίσει την καθαρή σχέση ανάμεσα στη μετανάστευση και την ανάπτυξη, όπως και τις ευκαιρίες που δημιουργεί για την συν-ανάπτυξη, δηλαδή την ταυτόχρονη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών τόσο στη χώρα προέλευσης όσο και στη χώρα προορισμού.

Ο συνολικός αριθμός έχει αυξηθεί από 175 εκατομμύρια το 2000 σε 232 εκατομμύρια σήμερα. 'Ενας στους δέκα μετανάστες είναι κάτω των 15 ετών.

Η ροή των εμβασμάτων που έστειλαν οι μετανάστες έφτασε πέρυσι τα 401 δισεκατομμύρια δολάρια, τέσσερις φορές περισσότερα από την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (126 δισ. δολάρια).

 

Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ
 

Στη Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες, ζητούμε την εκπλήρωση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των 232 εκατομμυρίων μεταναστών σε όλο τον κόσμο.

Πάρα πολλοί μετανάστες ζουν και εργάζονται σε επισφαλείς και αδικαιολόγητες συνθήκες. Πολλοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα, προσπαθώντας να αναζητήσουν άσυλο. Οι ίδιοι και τα παιδιά τους είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και στην κακοποίηση. Πολλοί στερούνται της ελευθερίας τους, αντί να αντιμετωπιστούν με συμπάθεια και την απαραίτητη προστασία. Οι συνεχιζόμενες διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών δημιουργούν έντονεςανισότητες, απειλούν τον κοινωνικό ιστό και, πολύ συχνά, οδηγούν σε βίαιες και αιματηρές επιθέσεις.

Η ατζέντα για την  Aνάπτυξη μετά το 2015,  προσφέρει την ευκαιρία για να εξασφαλιστεί ότι οι ανάγκες των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων γίνονται προτεραιότητα. Για να πετύχουμε τον βασικό στόχο «Δεν Αφήνουμε Κανέναν Πίσω» του νέου πλαισίου πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην επισφαλή κατάσταση των μεταναστών παγκοσμίως.

Καλώ όλα τα κράτη να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν όλα τα βασικά διεθνή εργαλεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους, καθώς και των σχετικώνεργαλείων του διεθνούς εργατικού δικαίου. Καλώ επίσης τα κράτη να υιοθετήσουν  ολοκληρωμένες και βασισμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστευτικές πολιτικές που προωθούν τα νόμιμα κανάλια της μετανάστευσης.

Τα ακριβή στατιστικά στοιχεία είναι απαραίτητα αν τα κράτη επιθυμούν να ενσωματώσουν τους μετανάστες στις αναπτυξιακές στρατηγικές τους και να α τους δώσουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις δεξιότητες και την εμπειρία τους στην πρόοδο των κοινωνιών τους. Οι μεταναστευτικές πολιτικές πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία, αντί να βρίσκονται ριζωμένες στην ξενοφοβία και τις παρανοήσεις.

Στη Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ποικιλόμορφες και ανοικτές κοινωνίες που παρέχουν ευκαιρίες και μία ζωή  με αξιοπρέπεια για όλους τους μετανάστες.

Πηγή: http://www.unric.org/