Ρατσισμός κατά Ρομά και Μουσουλμάνων στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζει, στην έκθεσή της, ότι ξενοφοβικά κόμματα έχουν προσελκύσει αυξανόμενη υποστήριξη και έχουν καταφέρει να εκπροσωπούνται στα κοινοβούλια πολλών ευρωπαϊκών κρατών, ενώ διαπιστώνει σημαντική αύξηση στην έκφραση μίσους με ρατσιστικά κίνητρα στο Ίντερνετ.

Στην έκθεση, επισημαίνεται ότι τα παιδιά των Ρομά αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και απομονώνονται στα σχολεία. Απευθύνεται έκκληση σε όλες τις χώρες – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εφαρμόσουν πολιτικές ανάλογες με εκείνες της Ε.Ε. για τις στρατηγικές ένταξης μειονοτήτων.

Η ECRI διαμηνύει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συμβιβαστούν με την πολυπολιτισμική ταυτότητά τους και να αναγνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η μετανάστευση στην οικονομία.

Παράλληλα, καλεί τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιδιώξουν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων των Mουσουλμάνων και των μέσων ενημέρωσης, να διευκολύνουν τον διαθρησκευτικό διάλογο και τη δημόσια συζήτηση για αυτά τα θέματα.

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η έκθεση συλλέχθηκαν σε επισκέψεις κλιμακίων της αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 2012.

Πηγή: http://www.unhcr.gr/1againstracism