'Οταν Ήρθαν οι Στρατιώτες

Μαζικοί βιασμοί Γερμανίδων στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου

 

Οι χιλιάδες καταγεγραμένες περιπτώσεις βιασμών Γερμανίδων από άνδρες του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού όταν αυτός επέλαυνε στην ηττημένη Γερμανία στα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου ως νικητής, αποτελούν σήμερα αναμφιβήτητο ιστορικό γεγονός που έχει αναδειχθεί πολλές φορές από τους μελετητές. Όμως η ακαδημαϊκός Μίριαμ Γκέρχαρντ παρουσιάζει στο καινούριο της βιβλίο μία άποψη που είναι λιγότερο γνωστή. Σύμφωνα με αυτήν, εκατοντάδες χιλιάδες γυναικών έπεσαν θύματα βιασμού από Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες στην κατεχόμενη από τους συμμάχους Γερμανία.

«Η υπόθεση ότι οι Δυτικοί Σύμμαχοι δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο φαίνεται να μην επαληθεύεται. Ως προς τις μεθόδους και τον βαθμό της βιαιότητας των βιασμών δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους στρατιώτες που να μπορώ να δω», εξήγησε στη Deutsche Welle η καθηγήρια.

Η Γκέρχαρντ άντλησε τα δεδομένα της από τα αρχεία Βαυαρών καθολικών μοναχών για να στηρίξει την άποψη στο βιβλίο της «Όταν ήρθαν οι στρατιώτες» (When the Soldiers Came).

«Το πιο θλιβερό περιστάτικο κατά την επέλαση ήταν τρεις βιασμοί, μιας παντρεμένης γυναίκας, μιας ανύπαντρης και ενός άγαμου (εννοεί «αγνού») κοριτσιού δεκαεξήμισι ετών. Διαπράχθηκαν από μεθυσμένους Αμερικανούς», γράφει ένας από τους μοναχούς Αντρέας Βάινγκραντ τον Ιούλιο του 1945.

Η ιστορικός ισχυρίζεται ότι μελέτησε τα «παιδιά του πολέμου» δηλαδή αυτά που γεννήθηκαν εκτός γάμου, από Γερμανίδες μητέρες και πατέρες στρατιώτες των Συμμάχων. Υποθέτοντας ότι σε κάθε 100 βιασμούς ακολουθούσε μία εγκυμοσύνη, υπολογίζει έναν αριθμό 190.000 βιασμών μόνο από Αμερικανούς στρατιώτες.

Ωστόσο, ο Άντονι Μπίβορ, συγγραφέας του βιβλίου «Β Παγκόσμιος Πόλεμος» υποστηρίζει ότι η μεθοδολογία της Γκέρχαρντ είναι αστεία. Σύμφωνα με αυτόν, «υπήρξε μεγάλος αριθμός περιπτώσεων όπου οι συνευρέσεις ήταν συναινετικές... Πολλές νεαρές γυναίκες περιφέρονταν μπροστά από τις εισόδους των Αμερικανικών στρατοπέδων».

Οι πιο περιβόητες περιπτώσεις βιασμών από τους Δυτικούς συμμάχους ήταν αυτές των Γάλλων κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Στουτγκάρδης. Από την άλλη, οι Βρετανοί εμφανίζονται να είναι υπεύθυνοι για τις λιγότερες περιπτώσεις βιασμών σε σχέση με τους άλλους συμμάχους. «Όχι λόγω ηθικής ή σεβασμού προς τις γυναίκες, αλλά επειδή οι αξιωματικοί τους δεν επέτρεπαν στους στρατιώτες να απομακρύνονται μόνοι από τις βάσεις τους», εξηγεί.

«Παρ’όλα αυτά», προσθέτει ο Μπίβορ, «τα Σοβιετικά αρχεία έχουν επιβεβαιώσει ότι περίπου 2 εκατομύρια Γερμανίδες έπεσαν θύματα βιασμού από Σοβιετικούς στρατιώτες, ενώ η καθηγήτρια Μίριαμ Γκέρχαρντ μιλάει για 500.000».