ΟΗΕ: Ρατσισμό, ανισότητα και στίγμα αντιμετωπίζουν παγκοσμίως όσοι κατάγονται από την Αφρική

Οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ρατσισμό σε κάθε χώρα, περιοχή και ήπειρο ανά τον πλανήτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Sam Kutesa στις 10 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ανακηρύχθηκε η έναρξη της Διεθνούς Δεκαετίας Ανθρώπων Αφρικανικής Καταγωγής, η οποία θα διαρκέσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

«Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να λάβουν μέρος στη διεθνή συζήτηση για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αφρικανικής καταγωγής», ανέφερε στη Γενική Συνέλευση ο κ. Kutesa, ο οποίος κατάγεται από την Ουγκάντα, αποκαλώντας «ιστορικό επίτευγμα» την έναρξη της Δεκαετίας.

«Η Δεκαετία θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής λόγω του διάχυτου ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων που έχουν εδραιωθεί στη σημερινή κοινωνία», πρόσθεσε. Η Δεκαετία αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για τα Ηνωμένα Έθνη, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών, να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν το ρατσισμό, καθώς και να συμβάλουν στην υιοθέτηση της Δήλωσης και του Προγράμματος Δράσης που αποφασίστηκαν το 2001 στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Ντέρμπαν κατά του ρατσισμού.

Αποτελεσματικές δράσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μπορούν να επιφέρουν απτές βελτιώσεις στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων από την Αφρική. Όσον αφορά τη δικαιοσύνη, λόγου χάρη, ο κ. Kutesa δήλωσε ότι οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής «πολύ συχνά» πέφτουν θύματα εγκληματικότητας και βίας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην προσπάθειά τους να ζητήσουν έννομη προστασία. Το πρόβλημα είναι ενδημικό σε πολλές κοινωνίες.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο κ. Kutesa ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πλέον αναγνωρίζει τη σχέση μεταξύ φτώχειας και του ρατσισμού. Παρά την αποδεδειγμένη συνεισφορά των ατόμων αφρικανικής καταγωγής στην ανάπτυξη των κοινωνιών μας, πολύ συχνά αυτοί περιθωριοποιούνται.

Κατά τη διάρκεια της Δεκαετίας, τα κράτη ενθαρρύνονται να βοηθήσουν τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, αναθεωρώντας τις πολιτικές και τις πρακτικές που έχουν αρνητικές επιπτώσεις επάνω τους. Η δεκαετία αποτελεί ευκαιρία να «ενώσουμε τις φωνές μας» και να ανανεώσουμε την πολιτική βούληση για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων εις βάρος κάθε ανθρώπου, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Μιλώντας εξ ονόματος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, κα Βάλερι Έιμος, πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής υποφέρουν από ανισότητα και μειωμένες ευκαιρίες εξαιτίας του ιστορικού φαινομένου της δουλείας. Οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής είναι μεταξύ των φτωχότερων και πλέον περιθωριοποιημένων σε ολόκληρο τον κόσμο, με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και ακόμη και την απασχόληση.

Οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής επίσης αντιμετωπίζουν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά αστυνομικής βίας και ελέγχων που βασίζονται σε φυλετικά χαρακτηριστικά (racial profiling), πρόσθεσε ο Μπαν Κι Μουν μέσω της κ. Έιμος, καλώντας τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη.

Οι κύριοι στόχοι της Διεθνούς Δεκαετίας έχουν ως εξής:

  • Προώθηση του σεβασμού, της προστασίας και της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Προώθηση της ευρύτερης γνώσης και του σεβασμού της ποικιλόμορφης κληρονομιάς, του πολιτισμού και της συμβολής των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στην ανάπτυξη των κοινωνιών.
  • Θέσπιση και ενίσχυση των εθνικών, περιφερειακών και διεθνών νομικών πλαισίων, σύμφωνα με τη Δήλωση και το Πρόγραμμα Δράσης του Ντέρμπαν, καθώς και με τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, παράλληλα με τη διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους.

Πηγές: UN News CenterΙστοσελίδα του ΟΗΕ σχετικά με τη Διεθνή Δεκαετία για τους Ανθρώπους Αφρικανικής Καταγωγής