Η υπόθεση του Ραΐφ Μπαντάουι και άλλες βαναυσότητες στην Σαουδική Αραβία

Παγκόσμια έκκληση για τον Ραίφ Μπαντάουι που απειλείται με μαστίγωμα

Σήμερα συμπληρώνονται 8 εβδομάδες από τότε που οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας υπέβαλλαν τον μπλόγκερ Ραίφ Μπαντάουι σε δημόσιο μαστίγωμα, αφού τον καταδίκασαν σε 1000 μαστιγώματα και 10 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της “προσβολής του Ισλάμ” και επειδή είχε δημιουργήσει ένα φόρουμ πολιτικού διαλόγου.

Αφού υπεβλήθη σε 50 μαστιγώματα μπροστά από ένα τζαμί της Τζέντα στις 9 Ιανουαρίου, ένας γιατρός συμβούλεψε τις Αρχές των φυλακών ότι οι πληγές του δεν είχαν επουλωθεί αρκετά ώστε να αντέξει να υποβληθεί και σε έναν δεύτερο γύρο της βάρβαρης αυτής τιμωρίας.

Την επόμενη Παρασκευή, ενώ ιατρική ομάδα είχε κάνει γνωστό ότι ο Ραίφ δεν πρέπει να μαστιγωθεί λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, ο γιατρός των φυλακών επέμεινε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την υγεία του και πως θα έπρεπε να μαστιγωθεί. Για τις επόμενες πέντε εβδομάδες το ραντεβού του με το μαστίγιο ακυρώθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους. Ως αποτέλεσμα, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εκτελεστεί ξανά η ποινή του.

Η υπόθεση του Μπαντάουι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό στην Σαουδική Αραβία. Η περίπτωσή του είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στη χώρα με ένα ιδιαίτερα κακό ρεκόρ ως προς την βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ερεύνησε και επισημαίνει σωρεία ιδιαίτερα ανησυχητικών παραβάσεων:

 

Σκληρές, απάνθρωπες και ταπεινωτικές ποινές

Τα δικαστήρια της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να επιβάλλουν ποινές με μαστίγωμα ως τιμωρία για πολλές παραβάσεις, συνήθως έπειτα από άδικες δικαστικές διαδικασίες. Εκτός από τον Ραίφ Μπαντάουι, τα τελευταία δύο χρόνια κι άλλοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ο Μικλίφ Μπιν Νταχάμ Αλ Σαμάρι και ο Ομάρ Αλ Σαίντ καταδικάστηκαν σε 200 και 300 μαστιγώματα αντίστοιχα, ενώ και στον φιλιπινέζο υπηρέτη Ρουθ Κοσρόχας επιδικάστηκαν άλλα 300. Για κάποια εγκλήματα πολλές φορές επιβάλλονται μέχρι και ακρωτηριασμοί.

Αύξηση και στις εκτελέσεις

Η Σαουδική Αραβία είναι ψηλά στη λίστα με τις χώρες που επιβάλλουν ποινές εκτελέσων. Κάθε χρόνο δεκάδες ανθρώπων καταδικάζονται σε θάνατο, πολλοί από αυτούς σε δημόσιους αποκεφαλισμούς. Ήδη από τις αρχές του χρόνου έχουν εκτελεστεί 40 άνθρωποι, όταν πέρυσι μέχρι τις αρχές Μαρτίου είχαν γίνει 10 εκτελέσεις.

Φίμωση των ακτιβιστών

Εκτός από τον Ραίφ Μπαντάουι, δεκάδες άλλοι ακτιβιστές παραμένουν πίσω από μπάρες φυλακών, απλά επειδή άσκησαν το δικαίωμα τους στην ελέυθερη έκφραση. Οι Αρχές έχουν στοχοποιήσει την μικρή αλά ηχηρή κοινότητα των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και επικαλούμενοι αντιτρομοκρατικούς νόμους για να εμβολίσουν ειρηνικές δράσεις που εκθέτουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κανένα περιθώριο για διαφωνία

Όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων, είναι απαγορευμένες με νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2011. Αυτοί που αψηφούν την απαγόρευση αντιμετωπίζουν σύλληψη, δίωξη και φυλάκιση με την κατηγορία της υποκίνησης ανθρώπων ενάντια στις Αρχές.

Συστηματικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών

Γυναίκες και κορίτσια υφίστανται διακρίσεις από τον νόμο αλλά και την εφαρμογή του, με νόμους που υποβιβάζουν την γυναίκα σε σχέση με τους άνδρες, ιδιαίτερα σε σχέση με οικογενειακά ζητήματα όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η κηδεμονία των παιδιών και η κληρονομιά. Γυναίκες που υποστήριξαν την καμπάνια εναντίον του αποκλεισμού του γυναικείου φύλου από τη θέση του οδηγού, απειλούνται με συλλήψεις και άλλων ειδών περιορισμούς.

Τα βασανιστήρια αποτελούν ρουτίνα

Πρώην κρατούμενοι και κατηγορούμενοι έχουν αναφέρει στην Διεθνή Αμνηστία ότι βασανιστήρια και κακομεταχείριση αποτελούν συνήθη πρακτική και μάλιστα διαδεδομένη, ενώ οι υπεύθυνοι δεν έρχονται ποτέ αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη.

Συλλήψεις και περιορισμοί

Πολλοί άνθρωποι συλλαμβάνονται και κρατούνται σε περιορισμό πριν δικαστούν για 6 μήνες ή και παραπάνω, κάτι που αντίκειται και στον ποινικό κώδικα της χώρας. Οι κρατούμενοι συχνά είναι σε απομόνωση χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με δικηγόρο κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Μερικοί ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατήθηκαν για περισσότερο από δύο χρόνια χωρίς καν να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Πάγιες διακρίσεις λόγω θρησκεύματος

Μέλη της μειονότητας των Σι, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατοικούν στο πλούσιο πετρελαιοπαραγωγό μέρος της Σαουδικής Αραβίας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πάγιες διακρίσεις που περιορίζουν την πρόσβασή τους σε δημόσιες υπηρεσίες και εργασία. Ακτιβιστές των Σι, έχουν τιμωρηθεί με ποινές φυλάκισης για υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις τα έτη 2011 και 2012.

Μαζικές απελάσεις αλλοδαπών εργατών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε επιχείρηση περιορισμού των παράτυπης εισερχόμενης μετανάστευσης εργατών τον Νοέμβριο του 2013 οδήγησε στην απέλαση 370 χιλιάδων ανθρώπων. 18 χιλιάδες βρίσκονταν μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο υπό κράτηση. Χιλιάδες άνθρωποι επεστράφησαν με συνοπτικές διαδικασίες στην Υεμένη, στη Σομαλία, καθώς και σε άλλες χώρες στις οποίες τα δικαιώματά τους απειλούνται.

Η ομερτά βασιλεύει

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να αρνούνται την πρόσβαση σε ανεξάρτητες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιδρώντας συχνά τιμωρητικά, ακόμη και διά της δικαστικής οδού, εναντίον των ακτιβιστών αλλά και των οικογενειών των θυμάτων που επικοινωνούν με την Διεθνή Αμνηστία.

 

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την υπόθεση του Ραίφ Μπαντάουι στα hashtag στο Twitter #freeRaif και #freeRaifBadawi