Βατικανό: Οι ομοφυλόφιλοι έχουν χαρίσματα και προσόντα για να προσφέρουν

Είναι αυτή η σύγχρονη οικογένεια, σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο; Από τις σχέσεις ομοφυλοφίλων μέχρι το εξωσυζυγικό σεξ και από το διαζύγιο και το 2ο γάμο ως τον πολιτικό γάμο, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει αυτό που κάποιοι βλέπουν ως ένα σαφώς πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι σε όσους βρίσκονται σε "παράτυπες" οικογενειακές σχέσεις.

Ενώ η προσκόλληση στο δόγμα που θεωρεί το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων λάθος και το γάμο ακατάλυτο, επίσκοποι στη Ρώμη για την έκτακτη σύνοδο του Πάπα για την οικογένεια υποστήριξαν μια έκθεση στην οποία αναφερόταν ότι η εκκλησία θα πρέπει να συνοδεύει τις διδασκαλίες της «με ευσπλαχνία» και να επικεντρωθεί στις "θετικές πλευρές" των διαφορετικών μοντέλων ζωής.

Το έγγραφο, γνωστό ως «relatio post disceptationem», έλαβε το χειροκρότημα όταν ανεγνώσθη στην αίθουσα της συνόδου μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων, οι οποίες πρόκειται να συνεχίσουν αυτή την εβδομάδα. Δεν περιέχει οποιεσδήποτε αποφάσεις, αλλά προσφέρει μια χαρακτηριστική ιδέα για την κατεύθυνση της συγκέντρωσης. Ορισμένοι παρατηρητές του Βατικανού, δήλωσαν ότι η αλλαγή στον τόνο του πάνω στην ομοφυλοφιλία και στη συμβίωση ήταν αξιοσημείωτη.

"Το έγγραφο που δημοσιεύεται σήμερα από τη σύνοδο των επισκόπων αποτελεί ένα «μεγάλο» σεισμό, μετά από μήνες μικρότερων δονήσεων," έγραψε ο John Thavis, συγγραφέας του «Τα ημερολόγια του Βατικανού». "Το έγγραφο αυτό αντικατοπτρίζει σαφώς την επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου να υιοθετήσει μια πιο ευσπλαχνική ποιμαντική προσέγγιση σε θέματα γάμου και οικογένειας."

Αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιλέγουν να ζήσουν μαζί πριν από το γάμο, ή να κάνουν πολιτικό γάμο, οι επίσκοποι μίλησαν για την ανάγκη να δούμε "τα εποικοδομητικά στοιχεία" σε αυτές τις επιλογές, χωρίς όμως να τις θεωρούν ως ίσο υποκατάστατο του χριστιανικού γάμου. "Σε αυτές τις ενώσεις, είναι δυνατόν κάποιος να κατανοήσει τις αυθεντικές αξίες της οικογένειας ή τουλάχιστον να αποκτήσει την επιθυμία για αυτές» σημείωσαν.

Σε ένα απόσπασμα με τίτλο "υποδεχόμενοι ομοφυλόφιλους ανθρώπους», οι επίσκοποι δηλώνουν ότι αν και η εκκλησία δε θα μπορούσε να υποστηρίξει το γάμο ομοφυλοφίλων, πρέπει να διερευνήσει τρόπους για να κάνει τους ομοφυλόφιλους  ανθρώπους να αισθάνονται ότι είναι μέρος της. "Οι ομοφυλόφιλοι έχουν χαρίσματα και προσόντα για να προσφέρουν στη χριστιανική κοινότητα: είμαστε σε θέση να καλωσορίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, εξασφαλίζοντας τους έναν αδελφικό χώρο στις κοινότητές μας;» αναφέρει το έγγραφο.

"Συχνά επιθυμούν να συναντήσουν μια εκκλησία που τους προσφέρει ένα φιλόξενο σπίτι. Είναι οι κοινότητές μας ικανές να το παράσχουν αυτό, αποδεχόμενες και εκτιμώντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το καθολικό δόγμα για την οικογένεια και το γάμο;"

Στην κατήχηση της, η Καθολική Εκκλησία στιγματίζει τις "ομοφυλοφιλικές πράξεις» ως »εγγενώς διαταραγμένες" και ο Πάπας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει μια πιο φιλόξενη στάση προς τους ομοφυλόφιλους, δεν έχει πει τίποτα που να αποκλίνει από αυτό.

Η έκθεση «Relatio», που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, φάνηκε να είναι μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τους δύο παράγοντες. "Χωρίς να αμφισβητούμε τα ηθικά προβλήματα που συνδέονται με τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις," αναφέρει η έκθεση, «θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η αμοιβαία βοήθεια στο σημείο της θυσίας αποτελεί μια πολύτιμη υποστήριξη στη ζωή των συντρόφων."

Ο αιδεσιμότατος James Martin, ένας Ισουίτης συγγραφέας, είπε τα παραπάνω λόγια αντιπροσώπευαν «μια εντυπωσιακή αλλαγή» στον τρόπο που η εκκλησία μίλησε για τους ομοφυλόφιλους. "Η σύνοδος ακούει τις σύνθετες, πραγματικές εμπειρίες της ζωής των Καθολικών σε όλο τον κόσμο, και προσπαθεί να απευθυνθεί σε όλους με ευσπλαχνία, όπως έκανε ο Ιησούς," είπε στο Associated Press.

Πηγή: www.theguardian.com/uk

Το διαβάσαμε εδώ

Μετάφραση: Διονύσης Βλάχος