«Η φιλοσοφία μου για μια ευτυχισμένη ζωή» - Sam Berns

Ο Sam Berns, ένας 17χρονος νεαρός που το 2013 δέχτηκε να γυριστεί ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η ζωή σύμφωνα με τον Sam» (Life According to Sam) σχετικά με τη σπάνια πάθησή του, την Προγηρία*, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπιζε τις όποιες προκλήσεις προέκυπταν από αυτήν, «έφυγε» πριν λίγες ημέρες, προκαλώντας μεγάλη θλίψη σε όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν προσωπικά, αλλά και σε όσους είχαν τη χαρά να ανακαλύπτουν την προσωπικότητά του μέσα από τις δράσεις που αναλάμβανε τα τελευταία χρόνια.

Αυτά που μας δίδαξε συνοψίζονται απόλυτα και με τον πιο απλό και ουσιαστικό τρόπο στην ομιλία που έδωσε το 2013 στη διοργάνωση του TED.

Η φιλοσοφία του για μία ευτυχισμένη ζωή;

1) Δεν σπαταλούσε το χρόνο του νιώθοντας άσχημα για την «κατάστασή» του, και αντί να σκέφτεται πόσα πράγματα δεν μπορούσε να κάνει, έψαχνε να βρει πόσα άλλα είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει.

2) Πέρναγε χρόνο με ανθρώπους που τον γέμιζαν και των οποίων η παρουσία τον έκανε ευτυχισμένο.

3) Δεν κοίταζε πίσω, αλλά έκανε τα πάντα για να προχωράει, όσο δύσκολο κι αν αυτό μπορεί να ήταν.

«Το να είναι κανείς γενναίος δεν είναι κάτι εύκολο, όμως για μένα είναι ο τρόπος για να μπορώ να προχωράω.»

*Το σύνδρομο Hutchinson-Gilford (ή προγηρία) είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο κληρονομικό νόσημα, το οποίο προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία, και χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος (Brown WT, 1992). Παρατηρείται κυρίως σε άτομα της καυκάσιας φυλής (97%) (DeBusk FL, 1972), η επίπτωσή του υπολογίζεται σε 1/4.000.000 γεννήσεις (Brown WT et al 1990), ενώ έχουν αναφερθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις στη διεθνή βιβλιογραφία (Burton JL, 1992) (Πηγή: www.e-rheumatology.gr).

Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη
Πηγή: Εθελοντική Ενημέρωση για τις Σπάνιες Παθήσεις (http://goo.gl/Ty4R5P)

My philosophy for a happy life: Sam Berns at TEDxMidAtlantic 2013