Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας 2014. Τετάρτη 28 Μαϊου. Κανένας Μόνος. Ελάτε Όλοι

 

Έτος 2014. 146 χρόνια πέρασαν από την ανακάλυψη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας από τον Γάλλο νευρολόγο Jean-Martin Charcot, το 1868. Κι όμως ακόμη υπάρχουν πολλοί που δε γνωρίζουν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν τι είναι η ΣΚΠ. 

 

Μία μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων· ώρα για δράση

Στην Ευρώπη, μία ασθένεια χαρακτηρίζεται σπάνια όταν εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 στους 2.000 ανθρώπους. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές είναι τόσο σπάνιες, που μπορεί να προσβάλλουν μόλις 1 ή και λιγότερα στα 100.000 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 6.000 διαφορετικά νοσήματα, ενώ στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, νοσούν σχεδόν 1 εκατομμύριο Έλληνες.

«Η φιλοσοφία μου για μια ευτυχισμένη ζωή» - Sam Berns

Ο Sam Berns, ένας 17χρονος νεαρός που το 2013 δέχτηκε να γυριστεί ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η ζωή σύμφωνα με τον Sam» (Life According to Sam) σχετικά με τη σπάνια πάθησή του, την Προγηρία*, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπιζε τις όποιες προκλήσεις προέκυπταν από αυτήν, «έφυγε» πριν λίγες ημέρες, προκαλώντας μεγάλη θλίψη σε όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν προσωπικά, αλλά και σε όσους είχαν τη χαρά να ανακαλύπτουν την προσωπικότητά του μέσα από τις δράσεις που αναλάμβανε τα τελευταία χρόνια.

Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα

Την Παρασκευή που μας πέρασε, 13 Δεκεμβρίου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σύνταγμα, διοργανώθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα, κι έπειτα ένα Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών (http://a2mgreece.splashthat.com/).

Δεν χρειάζεται να βρίσκεται κανείς μέσα στο χώρο της Υγείας –είτε με την «ιδιότητα» του ασθενή, του Συλλόγου Ασθενών, του Φροντιστή, του Συγγενή ασθενούς, του Επαγγελματία Υγείας, του Πολιτικού/Νομοθέτη, και πάει λέγοντας–, για να γνωρίζει εξ αρχής πως τα στοιχεία που καταγράφονται αυτήν τη στιγμή είναι πραγματικά συγκλονιστικά, για να μην πω «αποκαρδιωτικά».

Pages