Ρομά

Βίαιες επιθέσεις, έφοδοι και ατιμωρησία – οι Ρομά στην Ελλάδα

Νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κάνει λόγο για βίαιες διώξεις, διαχωρισμό στα σχολεία, εφόδους της αστυνομίας και ρατσιστική βία ενάντια σε σχεδόν 350.000 Ρομά που ζουν στην Ελλάδα.

Ρατσισμός κατά Ρομά και Μουσουλμάνων στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζει, στην έκθεσή της, ότι ξενοφοβικά κόμματα έχουν προσελκύσει αυξανόμενη υποστήριξη και έχουν καταφέρει να εκπροσωπούνται στα κοινοβούλια πολλών ευρωπαϊκών κρατών, ενώ διαπιστώνει σημαντική αύξηση στην έκφραση μίσους με ρατσιστικά κίνητρα στο Ίντερνετ.

Άµεσα µέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την κοινωνική ένταξη των Ροµά ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Η υπόθεση της ανήλικης που η αστυνοµία αποµάκρυνε από ζεύγος Ροµά στα Φάρσαλα ανέδειξε σηµαντικότατες αδυναµίες της διοίκησης, ως προς την προστασία των ανηλίκων αλλά και ως προς την προστασία από τον κοινωνικό αποκλεισµό και τη µισαλλοδοξία ολόκληρων οµάδων του πληθυσµού όπως οι Ροµά, επισηµαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Επιπλέον, η ανεξάρτητη αρχή τονίζει ότι η µεγάλη δηµοσιότητα που έλαβε η υπόθεση, συνοδεύτηκε από σειρά παραβιάσεων δικαιωµάτων ανηλίκων και ενηλίκων. Παραβιάσεις που σχετίζονται αφενός µε την ανεπάρκεια της Πολιτείας να εξασφαλίσει τον σεβασµό των δικαιωµάτων της ανήλικης, αφ ετέρου δε από την αναπαραγωγή, ιδίως από ορισµένα µέσα ενηµέρωσης, στερεοτύπων και ρατσιστικών στάσεων. Παράλληλα, ο Συνήγορος σηµειώνει ότι την ίδια στιγµή που η Πολιτεία αδυνατεί να διασφαλίσει σε ανήλικους και ενήλικους Ροµά την ισότιµη άσκηση των δικαιωµάτων τους στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κατοικία, στην εργασία και στην κοινωνική συµµετοχή, συνεχίζονται, εντείνονται και τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής αστυνοµικές επιχειρήσεις «σκούπα» σε οικισµούς Ροµά ανά την επικράτεια.